Et år er gået

Fordele ved kemo (fordi der er så mange ulemper)

IMG_1067

Jeg har længe gået og spekuleret på, hvordan man egentlig kan se tilbage på en tid i kemobehandling, med alle de bivirkninger de giver, med et lille smil på læben. Mit bud er her:

Liste over fordele ved kemobehandling:

 

Aldrig en dårlig hårdag:

Selvfølgelig vil man hellere have sit hår end en skaldet isse, men faktisk var det en kæmpe fordel for mig, fordi jeg havde så lidt energi, at jeg aldrig skulle bekymre mig om hvordan mit hår sad. Jeg kunne bare stå op om morgenen og evt. tage min hat på, og så afsted – ind på sofaen, eller på sygehuset. Tro det eller lad vær’, det var faktisk en fordel!

 

Ingen bekymring om hår på benene:

Hårtab, betyder ikke kun hårtab på hovedet, men over hele kroppen. Jeg fik kemobehandling i sommerperioden 2015, og selvom sommeren ikke viste sig fra den pæne side (ifølge mange), så behøvede jeg aldrig tænke over, om jeg nu lige skulle huske at gå benene efter, inden jeg hoppede i et par shorts. Mine ben  var glatte som ål! Og så helt uden at skulle bruge en masse tid og dyre cremer på det! Det er en ting jeg i hvert fald savner denne sommer!!!

 

Spis hvad du vil:

Jeg er desværre ikke udstyret med en forbrænding, der kan tåle at jeg spiser alt, uden at jeg tager på.. Og det er svært for en madelsker som mig. MEN da jeg var i kemobehandling måtte jeg ikke tabe mig, og derfor hed det “spis hvad du har lyst til ” i de tre måneder kemobehandlingen stod på. Alligevel endte jeg med at have tabt tæt på 10 kg.. (og så glemmer vi bare hvorfor jeg tabte dem, og ser det som en fordel alligevel).

 

Tag din kørestolschauffør gratis med i Zoo:

Inden min allersidste kemobehandling var min veninde, min kæreste og jeg i zoo. Fordi jeg var så afkræftet, kunne jeg ikke gå rundt i parken, men måtte trilles rundt i en kørestol. Og fordi man så er afhængig af sin kørestoltschauffør, kom min vendinde, som også var fattig studerede på det tidspunkt, gratis med i zoo – kontant fordel!

 

 

Man sparer MANGE penge på mad:

Jeg havde en lang periode i mit behandlingsforløb, hvor jeg primært kunne spise banan, koldskål og drikke kærnemælk. Det er faktisk en ret billig diæt, dog ikke anbefalelsesværdig. Men hey, der er en lille uventet opsparing lige der!

 

Stort set fri for gigt i 3 måneder:

Fordi min kemokur bestod af flere stoffer, bl.a. binyrebarkhormon, mærkede jeg ikke meget til min gigtsygdom i den periode. Kæmpe fordel, fordi gigten primært generer mig, når jeg ligger ned i længere perioder. Jeg tror ikke jeg har sovet SÅ godt siden behandlingen sluttede ultimo juli 2015.

 

Kemofryns:

Et udtryk min veninde og jeg fandt på efter en shoppetur i Kolding i starten af september. Jeg ville forkæle mig selv, og havde fundet en rigtig lækker sweater iblandt de nye efterårsvarer i en lokal forretning. Jeg MÅTTE bare have den, og gik op og lagde den på disken. Her talte vi lidt med butiksindehaveren, som ekspederede og da jeg satte dankortet i terminalen og skulle betale, opdagede jeg at jeg havde fået 50%. Manden syntes at jeg fortjente lidt medgang.  Siden har denne form for gavmildhed ikke heddet andet end “kemofryns”.

 

Sammenhold:

Jeg har aldrig før oplevet mit netværk stå så stærkt bag mig. Hvem kan køre Pernille til kemobehandling på fredag og hvem kan tage rengøringen af lejligheden i næste uge. Jeg sætter simpelthen så stor pris på, alt det der blev sørget for, da jeg ikke selv kunne. Det var guld værd, at mærke hvor stor en opbakning man har fra sin familie og venner. Og ja, det er en kæmpe fordel at vide, at ens nærmeste vil flytte bjerge for én. Tak for jer!

 

Et nyt syn på livet:

Før har jeg ikke haft en særlig stor forståelse for, at nogen kan vælge en livsforlængende behandling fra. Jeg forstår nu, at livet ikke handler om antallet af dage, men om kvaliteten af de dage vi har. Jeg sætter endnu større pris på de dage jeg har, hvor jeg har det godt. og jeg synes at de små hverdagsproblemer jeg havde før sygdommen er blevet til bagateller. Det betyder at jeg idag kan sige “pyt” og være ligeglad med, at huset ikke står knivskarpt, hvis vi f.eks skal have gæster. For hvad betyder det om der ligger en nullermand i hjørnet, folk kan vel lide dig alligevel. Og det er faktisk ret befriende at have fået det sådan.

 

Kys det nu det satans liv

-Pernille Broe

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et år er gået